This Therapy Is Like a Personal Trainer for Your Mind—and Your Soul

Filosofia în companii / Health Coaching / Learning Strategies

This Therapy Is Like a Personal Trainer for Your Mind—and Your Soul

Articol aparut in OprahDaily By Jennifer King LindleyPublished: Oct 25, 2023 1:33 PM EST

This Therapy Is Like a Personal Trainer for Your Mind—and Your Soul – Această terapie este ca un antrenor personal pentru mintea și sufletul tău.
Când ne simțim fără cârmă, tânjim la răspunsuri. Dar în domeniul în creștere al „consilierii filozofice”, adevărata putere este în a pune întrebări.

La zece luni de carantină, trecerea timpului a început să mă încurce. Viața a devenit mai mică, iar rutina gri a ei a făcut ca orele să treacă. În același timp, am simțit că viața mea „adevărată” trece pe undeva acolo, cu o urmă de oportunități ratate în urma ei. În decembrie, socrii mei în vârstă au murit de Covid, o amintire dureroasă a inevitabilității morții. Stând în tăcere pe canapea mea, printre sticle de vin care se încălzesc, m-am gândit serios. Îmi foloseam bine timpul aici? Am mai experimentat depresia și am fost îndreptat cu recunoștință către terapie și medicamente. Acest lucru a fost diferit; această tocană se simțea mai existențială.

Am decis să consult un consilier filozofic. Am întâlnit conceptul în timp ce pierdeam timpul pe telefon pe la 2 a.m. O nouă generație de ajutoare, consilierii filozofici pot avea un master sau un doctorat în filozofie, dar au ieșit din sala de curs pentru a-și folosi cunoștințele pentru a-i ajuta pe clienți să treacă prin probleme spinoase ale vieții, cum ar fi crizele vârstei de mijloc, dileme relaționale, răscruce de carieră. Unii sunt certificati prin Asociația Americană a Practicanților Filosofi (APPA) sau Asociația Națională de Consiliere Filosofică (NPCA), dar pentru că nu există o reglementare legală în domeniu, oricine cu experiență în filozofie s-ar putea numi consilier filozofic. Spre deosebire de psihoterapeuți, ei nu diagnostichează sau tratează afecțiunile de sănătate mintală, cum ar fi depresia clinică sau tulburarea de panică, și nici nu prescriu medicamente, iar majoritatea nu fac ca un serviciu ce poate fi decontat pe asigurare. În schimb, te conduc prin sesiuni pentru a-ți transforma gândirea, ca antrenori personali pentru minte și suflet.

După ce au apărut pentru prima dată în SUA în anii 1990, consilierii filozofici folosesc o varietate de abordări. Cei mai mulți te angajează într-o conversație profundă, trăgând din antrenamentul lor pentru a te ajuta să te îndoiești de logica și ipotezele din spatele gândirii tale. Unii practicanți vă pot sugera să citiți puțin Jean-Paul Sartre sau Lao Tzu sau să citați informații din mințile mari ale filozofiei care, de-a lungul mileniilor, s-au îngrijorat de aceleași probleme care vă deranjează astăzi. Dacă te lupți pentru că te simți deconectat de un prieten, de exemplu, acesta poate împărtăși părerile lui Aristotel despre prietenie, astfel încât să poți vedea propria situație într-o lumină diferită.

Filosofia este văzută ca o serie de puzzle-uri rarefiate despre sunetul unei palme sau numărul de îngeri care se potrivesc la capătul unui ac. Dar Skye Cleary, PhD, lector de filozofie la Colegiul Barnard și coeditor al revistei How to Live a Good Life: A Guide to Choosing Your Personal Philosophy, cere să fie diferit. „Timp de mii de ani, filosofia – care înseamnă „dragoste de înțelepciune” – nu a fost limitată la turnul de fildeș”, spune ea. „Se întâmpla pe străzi.” Socrate și compania au condus elevii prin dialoguri pentru a convinge o mai mare înțelegere de sine. Întrebând „De ce suntem aici? Cum ar trebui să trăim?” nu a fost doar un exercițiu intelectual: Epicur credea că filosofia este în esență o medicină pentru suflet, o practică cu aplicații utile pentru rezolvarea problemelor vieții de zi cu zi.

„M-am simțit ca și cum o fereastră mi-a fost deschisă în creier și a intrat aer proaspăt.”
Astăzi, consilierea filozofică este încă un domeniu de nișă. Dar este în creștere constantă, potrivit lui Lou Marinoff, dr., profesor de filozofie la City College din New York și președinte al APPA. Pentru a găsi unul, puteți derula prin directoarele practicienilor la appa.edu și npcassoc.org. Nu este surprinzător că „Cererea pentru consilieri filosofici și pentru programele de formare APPA a crescut în timpul pandemiei”, raportează el.

Potrivit lui Cleary, asta se datorează faptului că „avem tendința de a trece prin viață pe pilot automat – ocupați cu munca, familia, telefoanele noastre – și nu ne oprim și reflectăm la imaginea de ansamblu până când intrăm într-o criză”. Dar, deși crizele pot fi înfricoșătoare, ele sunt și oportunități de creștere. „Ca adulți, scăpăm de obiceiul de a pune întrebări”, spune Cleary. „Dar dacă încetăm să facem asta, devenim pasivi; lucrurile ni se întâmplă mai degrabă decât noi să ne apucăm propriul destin.” Căutând ajutor cu propriile mele întrebări, l-am întâlnit pe Socratesul meu modern prin Zoom. Monica Vilhauer, PhD, este fondatorul Curious Soul Philosophy din Portland, Oregon. La jumătate de continent, ne-am legat de teama că câinii noștri o vor întrerupe – ea îi mituise pe ai ei cu un mini borcan cu unt de arahide. Vilhauer mi-a pus întrebări de fond la fel ca un terapeut. De ce eram îngrijorat? I-am spus despre oboseala mea indusă de carantină, despre cum m-am simțit blocat în Ziua Marmotei, îngrijorându-mă că nu-mi foloseam bine timpul. Shakespeare a scris Regele Lear în timpul ciumei, nu? Ca și restul planetei, îmi lipsea să petrec timpul cu prietenii și cu familia îndepărtată și, în general, mă simțeam neacostat.

Ea a ascultat cu atenție, apoi m-a îndrumat să-mi pun la îndoială gândirea. Toată această singurătate a fost poate și un timp de oportunitate? În timp ce petreci mult timp singur, există modalități de a te simți conectat la ceva din afara ta? Am reflectat că plimbările lungi pe malul râului fuseseră o plăcere, reînnoindu-mi aprecierea față de natură. Dacă mă gândesc bine, mă apucasem să țin un jurnal. Vilhauer a împărtășit și câteva dintre experiențele ei, dând sesiunii noastre senzația unei conversații. „Îmi plac ideile lui Thoreau despre libertățile singurătății”, a oferit ea. „Pentru a parafraza, a spus el, când călătorești singur, poți începe oricând.”

Thoreau părea să fie o companie bună. Poate că aș putea să-mi văd casa ca fiind Waldenul meu. După ce am închis conversația, am simțit că mi s-a deschis o fereastră în creier și că a intrat aer proaspăt. După aceea, am continuat să mă gândesc la aspectele pozitive puțin probabile ale acestui an dificil. Am încercat să văd partea bună dinainte, dar cumva, știind că marii gânditori au susținut cătușele de argint a făcut-o să rămână.

Demontându-mi preocupările legate de mortalitatea mea ar fi nevoie de sesiuni suplimentare – și mai mult unt de arahide. Dar nu toți clienții caută consilieri filozofici, în stilul lui Hamlet, care să se gândească la marile întrebări ale vieții care vor fi sau nu. Mulți vin la o sesiune pentru a discuta o problemă personală specifică, cum ar fi o decizie de a se muta sau un conflict etic.

CONSILIEREA FILOZOFICĂ ESTE DESPRE CĂUTAREA LĂUNTRICĂ PENTRU OBȚINEREA ȘI PROVOCAREA CELOR MAI PROFUNDE PRESUMUZII PERSONALE.
„Un client poate spune că părinții ei se așteaptă ca ea să fie avocat, dar ea vrea să fie artistă”, spune Sean Holland, dr., consultant și consilier filozofic în New York City. „Așteptările familiei sunt în contradicție cu ceea ce simte ea, provocându-i suferință. Aș putea să o cer să ia în considerare: „Pe ce temei credeți că a câștiga mulți bani este măsura succesului?”

„Consilierea filozofică este despre a căuta în adâncul tău și a contesta ipotezele tale cele mai profunde.”

Cu sau fără consiliere filozofică, învățând să faci un pas înapoi și să pui întrebări poate fi un instrument puternic în momentele dificile. Diana Wu David, autoarea cărții Future Proof: Reinventing Work in the Age of Acceleration, a făcut exact asta când a aflat că mama ei, care suferea de cancer la sân de trei ani, era pe cale să moară. „În loc să etichetez experiența ca fiind devastatoare – și a fost – m-am angajat să fiu curioasă în legătură cu ea”, spune ea. „M-am gândit la conceptul unei morți bune, la ce rol aș putea juca în a-mi ajuta mama să aibă una și dacă aș putea învăța ceva care m-ar ajuta în cele din urmă să fac și eu acel pasaj.”

În acest scop, David și mama ei au citit împreună cartea lui Atul Gawande, Being Mortal.

„Într-una din ultimele ei zile, am adus portocale din copacul din curtea ei la spital pentru asistentele ei. În mod surprinzător, mama a putut să mănânce și ea una”, își amintește David. „Mirosul, gustul, senzația. Îmi amintesc atât de viu. M-a făcut să realizez cât de importante sunt aceste mici momente. Ele sunt viața.”

Experiența nu a schimbat doar modul în care David a perceput moartea mamei sale, ci și modul în care ea abordează propria ei existență de zi cu zi. „Când se întâmplă lucruri dificile, putem încerca să le ascundem într-un colț întunecat al minții noastre, sau putem privi cu atenție și vedem ce putem învăța”, spune ea. „Acum aduc această atitudine în orice. Când cineva face ceva care mă deranjează, mă dau înapoi și îmi spun: „Este interesant…” Acea pauză, combinată cu curiozitatea, mărește posibilitățile cum pot reacționa.”

În cele din urmă, filosofia te ajută să pui întrebările potrivite, dar nu oferă răspunsuri simple. „Nu există o cheie secretă de răspuns”, spune Vilhauer. Totuși, actul de a pune întrebări vă ajută să luați în considerare noi perspective. Cleary mi-a spus că Simone de Beauvoir crede că nu suntem niciodată formați pe deplin, ci o serie de sine în evoluție. Acesta poate fi un adevăr filozofic, dar este și un memento practic că toți suntem lucrări în desfășurare – și că viața este o serie de noi posibilități.

Jennifer King Lindley este autoarea cărții Find Your Joy: A Powerful Self-Care Journal to Help You Thrive.

Sursa: https://www.oprahdaily.com/life/health/a45363429/philosophical-counseling/

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *