Filosoful intern al Google: oamenii din domeniul tehnologiei au nevoie de un „sistem de operare moral”

Damon Horowitz
Filosofia în companii

Filosoful intern al Google: oamenii din domeniul tehnologiei au nevoie de un „sistem de operare moral”

Industria tehnologiei trebuie să se gândească mult la etică, potrivit lui Googler Damon Horowitz. Horowitz a co-fondat mai multe startup-uri, iar în prezent este director de inginerie la Google (care a achiziționat ultimul său strart-up Aardvark). Dar are și un doctorat în filosofie și aparent deține titlul de „filosof intern” la gigantul de căutare. El a vorbit în 14 Mai 2011 la evenimentul TEDx Silicon Valley de la Universitatea Stanford, unde a oferit o viziune puțin mai nuanțată decât faimoasa mantră Google a „Nu fi rău” (care este adesea folosită pentru a trânti compania atunci când face ceva ce criticii consideră neetic) .

Pentru a ilustra modul în care etica devine necesară în lumea tehnologiei, Horowitz a întrebat participanții dacă preferă iPhone-ul sau Android-ul. (Când majoritatea au votat pentru iPhone, el a glumit că sunt „fraierii” care au ales doar dispozitivul mai frumos.) Apoi a întrebat dacă este o idee bună să luați date de pe telefonul unui membru al audienței pentru a furniza diverse servicii (și mai ales benefice) sau dacă ar trebui să fie lăsat în pace, iar majoritatea publicului a votat pentru a-l lăsa în pace. În cele din urmă, Horowitz a dorit să știe dacă membrii publicului vor folosi ideile propuse de John Stuart Mill sau de Immanuel Kant pentru a lua această decizie. Nu este surprinzător că aproape nimeni nu știa cine sunt cei doi filosofi.

Acesta este un rezultat terifiant”, a spus Horowitz. „Avem opinii mai puternice despre dispozitivele noastre portabile decât despre cadrul moral pe care ar trebui să îl folosim pentru a ne ghida deciziile.

Răspunsul evident este că producătorii de tehnologie nu ar trebui să se gândească la moralitatea produselor lor – ei doar construiesc lucruri și lasă alți oameni să se îngrijoreze de etică. Dar Horowitz a arătat spre Proiectul Manhattan, unde fizicienii au dezvoltat bomba nucleară, ca un exemplu evident în care oamenii din domeniul tehnologiei ar fi trebuit să se gândească cu atenție la dimensiunile morale ale muncii lor. În altă ordine de idei, el a susținut că producătorii de tehnologie ar trebui să se gândească la fel de mult la „sistemul lor de operare moral” ca și la sistemul lor de operare mobil.

Apoi Horowitz s-a lansat într-un turneu într-o tiradă despre modul în care diferiți filozofi au încercat să evalueze moralitatea. La un moment dat, el l-a contrastat pe John Stuart Mill, care a susținut că acțiunile ar trebui judecate pe baza faptului că acestea maximizează plăcerea și minimizează durerea, cu Immanuel Kant, care a susținut că există acțiuni care sunt intrinsec greșite, indiferent de rezultatele lor.

Google’s in-house philosopher: Technologists need a “moral operating system”
Google’s in-house philosopher: Technologists need a “moral operating system”

Ideea nu era să ofere tot ce trebuie știut despre etică în 15 minute. În schimb, Horowitz a spus că vrea să arate că filosofii se luptă cu aceste întrebări de mii de ani.

Etica este grea”, a spus Horowitz. „Etica necesită gândire”.

Dar acest tip de gândire etică este ceea ce solicităm de la „fiecare persoană sănătoasă”, a adăugat el. Horowitz a citat-o ​​pe scriitoarea Hannah Arendt, care, scriind despre nazistul Adolf Eichmann, a susținut că cea mai mare parte a răului din lume nu provine din intenții rele, ci mai degrabă din „a nu gândi”.

Pentru a încuraja participanții să înceapă să se gândească mai mult la moralitatea deciziilor lor, el a cerut 30 de secunde de tăcere în care toată lumea își amintea ultima decizie în care au încercat să facă ceea ce trebuie. Apoi a cerut tuturor să încerce să articuleze modul în care au decis ce este bine și ce nu.

Acesta este primul pas către asumarea responsabilității față de ceea ce ar trebui să facem cu toată puterea noastră”, a spus Horowitz, adăugând ulterior: „Avem atât de multă putere astăzi. Depinde de noi să ne dăm seama ce să facem.

Sursă: https://venturebeat.com/2011/05/14/damon-horowitz-moral-operating-system/

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *