De ce gândirea critică va fi atât de solicitată la locul de muncă de mâine?

Cum a schimbat pandemia Covid-19 perspectivele pentru lucrătorii din întreaga lume
Filosofia în companii

De ce gândirea critică va fi atât de solicitată la locul de muncă de mâine?

Multe locuri de muncă vor fi pierdute definitiv din cauza  automatizărilor și Inteligenței Artificiale.

Cum a schimbat pandemia Covid-19 perspectivele pentru lucrătorii din întreaga lume?

Acesta a fost punctul central al Raportului Viitorul locurilor de muncă din cadrul Forumului Economic Mondial, care reunește opiniile liderilor de afaceri cu cele mai recente date pentru a crea o înțelegere a situației actuale și a perspectivelor viitoare pentru locuri de muncă și competențe.

O tendință îngrijorătoare pentru cei care lucrează este constatarea că, pe lângă o parte din schimbările pe piața forței de muncă pe care le-a creat pandemia în ultimele unsprezece luni, există indicii că orice loc de muncă pierdut nu va fi înlocuit pe măsură ce companiile trec la accelerarea adoptării automatizărilor.

De exemplu, jumătate dintre companii vor crește rata de automatizare a locurilor de muncă, mai mult de un sfert dintre angajatori se așteaptă să își reducă temporar forța de muncă și unul din cinci se așteaptă să piardă definitiv angajații. Acest lucru ridică spectrul unei recuperări fără locuri de muncă, care va fi foarte diferită de recesiunile anterioare.

Cu toate acestea, vestea bună este că, în ciuda recesiunii economice actuale, majoritatea angajatorilor au continuat să sprijine investițiile în forța de muncă și, în medie, vor oferi recalificare și perfecționare a puțin peste 70% din angajații lor până în 2025.

În încercarea de a face acest lucru, unele dintre cele mai mari bariere cu care se confruntă (în special în adoptarea noilor tehnologii în afacerea lor) includ lipsurile de competențe de pe piața locală a muncii și incapacitatea de a atrage talentele potrivite.

Cum a schimbat pandemia Covid-19 perspectivele pentru lucrătorii din întreaga lume

O altă provocare majoră este angajarea lucrătorilor înșiși, doar 42% dintre angajați adoptând oportunități de recalificare și perfecționare susținute de angajatori.

În timp ce multe firme au căutat să crească digitalizarea în cadrul operațiunilor lor, pandemia a accelerat această tendință, 84% dintre angajatori s-au hotărât să-și digitalizeze rapid procesele de muncă, cu un accent din ce în ce mai mare asupra muncii la distanță, adică peste patru din zece din forța de muncă ar putea opera de la distanță în viitor.

În ceea ce privește acele locuri de muncă care sunt solicitate, nu este surprinzător, având în vedere importanța crescândă a digitalului și a tehnologiei pentru operațiunile comerciale, că roluri precum analiști de date și oameni de știință, specialiști în Inteligență Artificială și învățare automată, ingineri în robotică, dezvoltatori de software și aplicații și specialiștii în transformare digitală sunt cei căutați de majoritatea angajatorilor.

Locurile de muncă care probabil vor fi disponibilizate de acum până în 2025 sunt, de asemenea, afectate de tehnologie (dar de data aceasta într-un mod negativ) și includ grefieri pentru introducerea datelor, secretari administrativi, grefieri pentru contabilitate și contabilitate, contabili și auditori, muncitori din linii de asamblare și fabrici, și directori administrativi, ale căror sarcini cotidiene pot fi automatizate cu ușurință.

Având în vedere acest lucru, recalificarea rămâne o prioritate cheie pentru multe companii, estimând că aproximativ 40% dintre lucrători vor necesita recalificare și acest lucru va avea loc alături de locul lor de muncă actual.

Pentru cei care furnizează această recalificare pentru întreprinderi, este demn de remarcat faptul că abilitățile care sunt solicitate în următorii cinci ani nu vor fi tehnice, ci în domenii precum gândirea critică și analiza, rezolvarea problemelor și abilități de auto-gestionare, cum ar fi învățarea activă, reziliența, toleranță la stres și flexibilitatea.

Cu siguranță, universitățile și colegiile vor trebui să integreze predarea unor astfel de competențe în programele lor, dacă vor satisface nevoile în schimbare ale industriei în următorii câțiva ani.

Nu este surprinzător faptul că numărul celor care participă la învățare și formare online a crescut semnificativ în 2020, cu o creștere de patru ori a persoanelor care caută oportunități de învățare online din proprie inițiativă, o creștere de cinci ori a ofertei de angajatori a oportunităților de învățare online pentru lucrătorii lor și o creștere de nouă ori a înscrierilor pentru cursanții care accesează învățarea online prin intermediul programelor guvernamentale.

Cu multe întreprinderi care se confruntă cu provocări financiare din cauza pandemiei, nu este surprinzător faptul că există cereri pentru ca guvernul să ofere un sprijin mai mare pentru recalificare și perfecționare, în special pentru cei care riscă să-și piardă locurile de muncă sau să fie eliminați din câmpul muncii de tehnologie.

Din păcate, se pare că doar o cincime din companii primesc de fapt fonduri publice pentru a-și sprijini angajații prin recalificare și perfecționare. Având în vedere criza care este inevitabilă după retragerea mecanismelor de sprijinire a pieței forței de muncă, este imperativ să existe stimulente mai mari pentru investiții în competențe, în special în recalificarea lucrătorilor care ar rămâne fără locuri de muncă de schimbările din industriile cheie, cum ar fi comerțul cu amănuntul și ospitalitatea.

Prin urmare, pandemia Covid-19 nu a afectat doar piața muncii în 2020, dar consecințele închiderii temporare a multor întreprinderi a forțat companiile să reevalueze modul în care funcționează.

În timp ce acest lucru poate duce la automatizarea și la lucrul de la domiciliu, lipsurile actuale de calificări sugerează că întreprinderile vor trebui să își recalifice lucrătorii pentru slujbele viitoare, decât să-i facă să devină redundanți.

Dacă acesta este cazul, atunci există oportunități reale pentru sectorul educației de a se deplasa în afara pieței lor tradiționale și de a susține efortul de recalificare în întreaga economie.

Sursă: https://www.business-live.co.uk/opinion-analysis/critical-thinking-demand-workplace-tomorrow-19827972

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *